poniedziałek, 26 września 2016

Fuczki - placki z kiszoną kapustą


Fuczki to pomysł na proste, tanie i wegetariańskie danie. Nazwa dania wywodzi się z Bieszczad i są to placki z ciasta naleśnikowego wraz z dodatkiem ugotowanej kiszonej kapusty. Fuczki będą świetnie smakować podane ze śmietaną jak i ulubionym sosem, np. pieczarkowym, pieczeniowym. 



Składniki na porcję dla 2 osób:
250 g kiszonej kapusty
1 szklanka mąki (160 g)
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 jajko
sól, pieprz
olej do smażenia
śmietana do podania


Na samym początku kapustę drobniej posiekać. Przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować  pod przykryciem około 30 minut. Ewentualnie podczas gotowania dolewać wodę. Ugotowaną kapustę ostudzić i odsączyć z nadmiaru soku. Do miski wsypać mąkę, wlać mleko i wbić jajko. Masę przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać. Do ciasta naleśnikowego dodać kapustę. Całość wymieszać i odstawić na 15 minut - masa lekko zgęstnieje. Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki przełożyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Fuczki podawać, np. ze śmietaną. 





Drukuj przepis