Sos kurkowy to dodatek idealny do pieczonego mięsa. Dzisiaj zachęcam do upieczenia schabu i podania go z pysznym sosem kurkowym wraz z dodatkiem zielonej pietruszki oraz koperku. Takie danie najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami.
Składniki na 4 porcje:
1 kawałek schabu (około 0,8 kg)
1 opakowanie przyprawy do mięsa wieprzowego
(mieszanka papryki słodkiej, czosnku, tymianku, kolendry, majeranku, chili, ziela angielskiego i listków laurowych)
sól,pieprz
sos kurkowy
około 400 g świeżych kurek
1 średniej wielkości cebula
sól, pieprz
2 łyżki masła
1 szklanka wody
1/2 szklanki śmietany 30%
1 łyżka posiekanego koperku
1/2 łyżki posiekanej pietruszki
2 płaskie łyżeczki mąki (do zagęszczenia)
Schab umyć, osuszyć i natrzeć przyprawi. Gotowy schab przełożyć do rękawa i wstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie za pomocą widelca - lekko przedziurawić rękaw i przełożyć go do naczynia żaroodpornego. Na dno naczynia wlać 1 szklankę wody i naczynie żaroodporne przykryć pokrywką. Piec w 180°C, aż do miękkości schabu (mi to zajęło ponad 1 godzinę). Pod koniec pieczenia, zdjąć pokrywkę i piec bez przykrycia (wierzch schabu powinien lekko się zarumienić).
W międzyczasie przygotować sos kurkowy: cebulę obrać i drobno posiekać. W garnku rozpuścić łyżkę masła. Dodać cebulę, lekko posolić i zeszklić ją. W międzyczasie kurki umyć. Najlepiej włożyć je do ciepłej wody wraz z dodatkiem soli i odsączyć. Większe kurki przekroić na dwie części. Gdy cebula się zeszkli to dodać kurki i łyżkę masła. Dusić pod przykryciem około 10 minut. Następnie do kurek wlać szklankę wody. Całość posolić i popieprzyć. Jeszcze chwilę dusić pod przykryciem. Do śmietany dodać mąkę i trochę gorącego wywaru z kurek. Dokładnie wymieszać, ponieważ nie może być żadnych grudek. Na sam koniec do kurek wlać śmietanę i dodać posiekany koperek oraz pietruszkę. Całość jeszcze chwilę gotować. Posmakować i ewentualnie doprawić.
Upieczony schab wyjąć z rękawa, pokroić na plasterki, przełożyć na talerz i polać sosem kurkowym. Podawać z młodymi ziemniakami i ulubioną surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz