wtorek, 20 września 2016

Sałatka z selerem naciowym, winogronem i kukurydzą


Czy są tutaj wielbiciele selera naciowego? :) Na samym początku warto podkreślić, że seler naciowy to warzywo niskokaloryczne, pełne witamin i składników mineralnych. Idealne jako samodzielna przekąska lub dodatek do zup/sałatek. W związku z powyższym zachęcam do przygotowania 3 składnikowej sałatki - z selerem naciowym, ciemnym winogronem i kukurydzą. Prosto, szybko i bardzo smacznie. 


Składniki na 3-4 porcje:
3 łodygi selera naciowego
1 kiść czerwonego winogrona
½ puszki kukurydzy

sos
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
sól, pieprz



Seler naciowy umyć, przeciąć na pół i pokroić w cienkie półtalarki. Kukurydzę odsączyć. Winogrono umyć, przeciąć na pół i ewentualnie usunąć pestki. Jogurt naturalny wymieszać z majonezem. Sos doprawić solą oraz pieprzem.  Do wysokiej miski wsypać selera, winogrono i kukurydzę. Na sam koniec, całość zalać sosem majonezowo-jogurtowym. Wymieszać. Sałatkę schłodzić.