Po krótkiej przerwie wracam do Was z przepisem na ciasta ucierane ze śliwkami o smaku cytrynowo-kokosowym. Proste, łatwe i bardzo smaczne :) Wypiek idealny do gorącej herbaty. Jeżeli macie ochotę na inne ciasta z wykorzystaniem śliwek to zachęcam do upieczenia sypanej drożdżówki lub muffinek ze śliwkami.
Składniki na blachę o wymiarach 20 x 30 cm:
około 0,5 kg wydrylowanych śliwek (np. węgierek, żółtych śliwek)
125 g masła
2/3 szklanki drobnego cukru (125 g)
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (200 g)
125 g śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru o smaku cytrynowym ze startą skórką cytryny*
40 g wiórek kokosowych + trochę do dekoracji
2 duże jajka
polewa
1 szklanka cukru pudru
1-2 łyżki przegotowanej wody
*można zastąpić startą skórką z 1 cytryny
Masło utrzeć na jasną masę. Następnie partiami dodawać drobny cukier. Cały czas miksować, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Pod koniec wbić jajka. Wymieszać. Dodawać partiami mąkę, śmietanę, wiórki kokosowe, cukier ze skórką cytryny i proszek do pieczenia. Całość wymieszać ze sobą (za pomocą miksera). Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Na sam koniec ułożyć połówki lub plasterki śliwek. Piec około 45-50 minut w 165ºC (aż do zarumienienia ciasta i suchego patyczka). Ostudzić. Chwilę przed podaniem, polać lukrem (cukier puder wymieszać z przegotowaną wodą) i udekorować wiórkami kokosowymi .
Ciasto przed i po upieczeniu |
Przepis STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz