Jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na sypaną szarlotkę. Dzisiaj zachęcam do przygotowania drożdżówki do której nie trzeba przygotowywać rozczynu ani wyrabiać ciasta drożdżowego! Prawda, że brzmi to cudownie :) ? Do poniższej drożdżówki możecie dodać dowolne owoce, np. rabarbar, śliwki, czy maliny. Madziu, bardzo dziękuje za przepis :)
Składniki na dużą formę do pieczenia (20 x 40 cm):
ciasto drożdżowe
1 kostka świeżych drożdży (100 g)
4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka zwykłego cukru
1 szklanka oleju
3/4 szklanki mleka
4 średniej wielkości jajka
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
kruszonka
1 szklanka mąki
1/2 szklanki zwykłego cukru
1/2 kostki masła (100 g)
owoce, np. rabarbar, śliwki
ciasto drożdżowe
1 kostka świeżych drożdży (100 g)
4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka zwykłego cukru
1 szklanka oleju
3/4 szklanki mleka
4 średniej wielkości jajka
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
kruszonka
1 szklanka mąki
1/2 szklanki zwykłego cukru
1/2 kostki masła (100 g)
owoce, np. rabarbar, śliwki
W wysokiej misce rozkruszyć świeże drożdże, zasypać je zwykłym i wanilinowym cukrem. Następnie wlać roztrzepane jajka, olej, mleko. Na sam koniec wsypać mąkę i szczyptę soli. Zostawić na 3 godziny (bez mieszania!). Po upływie czasu, wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać ze sobą. W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 180ºC i zabrać się za przygotowanie kruszonki. Do miski wsypać mąkę, cukier i dodać zimne masło. Za pomocą dłoni wyrobić kruszonkę. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Następnie wylać i równo rozsmarować ciasto drożdżowe. Na sam koniec ułożyć owoce (np. śliwki - brzuszkami do góry lub rabarbar podgotowany z cukrem). Całość posypać kruszonką. Piec około 30-40 minut. Ciasto powinno się z wierzchu zarumienić. Ewentualnie przedłużyć czas pieczenia. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Kroić po ostudzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz