niedziela, 15 maja 2016

Sypana drożdżówka


Jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na sypaną szarlotkę. Dzisiaj zachęcam do przygotowania drożdżówki do której nie trzeba przygotowywać rozczynu ani wyrabiać ciasta drożdżowego! Prawda, że brzmi to cudownie :) ? Do poniższej drożdżówki możecie dodać dowolne owoce, np. rabarbar, śliwki, czy maliny. Madziu, bardzo dziękuje za przepis :)



Składniki na dużą formę do pieczenia (20 x 40 cm):

ciasto drożdżowe
1 kostka świeżych drożdży (100 g)
4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka zwykłego cukru
1 szklanka oleju
3/4 szklanki mleka
4 średniej wielkości jajka
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli

kruszonka
1 szklanka mąki
1/2 szklanki zwykłego cukru
1/2 kostki masła (100 g)

owoce, np. rabarbar, śliwki




W wysokiej misce rozkruszyć świeże drożdże, zasypać je zwykłym i wanilinowym cukrem. Następnie wlać roztrzepane jajka, olej, mleko. Na sam koniec wsypać mąkę i szczyptę soli. Zostawić na 3 godziny (bez mieszania!). Po upływie czasu, wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać ze sobą. W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 180ºC i zabrać się za przygotowanie kruszonki. Do miski wsypać mąkę, cukier i dodać zimne masło. Za pomocą dłoni wyrobić kruszonkę. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Następnie wylać i równo rozsmarować ciasto drożdżowe. Na sam koniec ułożyć owoce (np. śliwki - brzuszkami do góry lub rabarbar podgotowany z cukrem). Całość posypać kruszonką. Piec około 30-40 minut. Ciasto powinno się z wierzchu zarumienić. Ewentualnie przedłużyć czas pieczenia. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Kroić po ostudzeniu. 










Drukuj przepis