wtorek, 3 maja 2016

Jajecznica ze szpinakiem


Jajka to składnik idealny do dań na śniadanie, ponieważ z ich użyciem możecie przygotować jajka zapiekane w pomidorze, tostowych koszyczkach lub w bułce. Dzisiaj zachęcam do przyrządzenia jajecznicy smażonej na maśle z dużą ilością szpinaku. Taka jajecznica idealnie smakuje podana z ciemnym pieczywem.  


Składniki na 1 porcję:
2-3 jajka (w zależności od wielkości)
spora garść szpinaku (wagowo ok. 50-60 g)
sól do smaku
masło do smażenia


Szpinak umyć, osuszyć. Na patelni roztopić masło. Dodać szpinak. Smażyć go na średnim ogniu tak długo, aż wyraźnie się skurczy. Na sam koniec dodać jajka. Całość posolić, wymieszać i smażyć tak długo, aż jajka się zetną. Podawać na ciepło. 




Drukuj przepis