czwartek, 12 maja 2016

Zielone naleśniki (szpinakowe)


Naleśniki to dla mnie wspomnienie dzieciństwa :) Ostatnio, gdy przeglądałam lodówkę zauważyłam świeży szpinak. Takim o to sposobem powstały niesamowicie zielone naleśniki. Kolor na pewno spodoba się dzieciom. Szpinak jest dosłownie delikatnie wyczuwalny w smaku. Zielone naleśniki świetnie smakują posmarowane jogurtem/twarożkiem i słodkim dżemem. Polecam!


Składniki na 12 naleśników:
2 garście świeżego szpinaku (80 g)
1,5 szklanki mąki pszennej (270 g)
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
3 duże jajka
szczypta soli
1 łyżka oleju + ewentualnie odrobina na posmarowanie dna patelni


Szpinak umyć i osuszyć. Do kielicha blendera wrzucić szpinak i wlać wodę. Całość blendować tak długo, aż nie będzie jakichkolwiek kawałków szpinaku. Do miski wlać mleko, olej, zmiksowany szpinak, wbić jajka, wsypać mąkę i szczyptę soli. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Przygotowane ciasto na naleśniki odstawić na 15 minut (musi lekko odpocząć). Po upływie czasu, rozgrzać patelnię wraz z niewielką ilością oleju (dno dosłownie należy delikatnie posmarować olejem). Następnie ciasto wylewać partiami. Dopiero, gdy pojawią się bąbelki powietrza to naleśnik przewrócić na drugą stronę. Przygotowane naleśniki można przechowywać w lodówce do 2 dni. 

P.S. Pomimo przechowywania w lodówce nie stracą swojego koloru :)



 

Drukuj przepis