sobota, 14 maja 2016

Brokuły podane z sosem serowym

Brokuły podane z sosem serowym

Brokuły z sosem serowym to pomysł na szybkie, smaczne i wegetariańskie danie. Wystarczy brokuł podzielić na mniejsze różyczki, ugotować i całość polać domowym sosem beszamelowym z dodatkiem sera pleśniowego. Prosta i łatwa przekąska na słono :)

Brokuły podane z sosem serowym

Składniki na 2 porcje:
1 duży brokuł
sól, pieprz

sos serowy na bazie beszamelu

50 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią
około 1,5-2 szklanki zimnego mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
odrobina gałki muszkatołowej



Brokuł umyć, odciąć głąb, wykroić mniejsze różyczki. Do garnka wlać wodę, posolić ją. Gdy zacznie wrzeć to wsypać brokuła. Gotować kilka minut pod przykryciem. 

W międzyczasie przygotować sos beszamelowy z dodatkiem sera pleśniowego. 
W garnku lub na patelni rozpuścić masło. Następnie wsypać mąkę. Bardzo dokładnie wymieszać. Nie może być żadnych grudek! Smażyć kilka minut, cały czas mieszając. Masa powinna lekko zmienić kolor. Następnie wlać 1,5 szklanki zimnego mleka. Sos od razu doprawić solą oraz pieprzem. Gotować na średnim ogniu. Na początku może się Wam wydawać, że sos jest za rzadki… ale im dłużej będziecie go gotować, tym bardziej zgęstnieje. Pod sam koniec, sos należy ciągle mieszać, aby się nie przypalił. Jeżeli sos jest zbyt gęsty dolejcie pozostałą część mleka. Na sam koniec dodać szczyptę gałki muszkatołowej oraz pokrojony na mniejsze kawałki ser pleśniowy. Całość jeszcze chwilę podgrzewać. Sos posmakować, ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem.

Gdy różyczki brokuła będą lekko miękkie to przełożyć je na durszlak i przelać wodą.  Gorące różyczki przesypać na talerze, całość delikatnie posolić oraz popieprzyć, a na sam koniec polać sosem serowym. Od razu podawać.


Brokuły podane z sosem serowym

Drukuj przepis