sobota, 7 maja 2016

Ciasto czekoladowe z cukinią


Tydzień temu pokazałam Wam przepis na brownie z dodatkiem buraków, a dzisiaj zachęcam do upieczenia ciasta czekoladowego z cukinią. Wbrew pozorom cukinia nie jest wyczuwalna w smaku. Poniższe ciasto to typowy wypiek czekoladowy. Ponadto ciasto jest lekkie, puszyste i szybkie do przygotowania. Dodatkowo do jego przyrządzenia nie potrzebujemy miksera!


Składniki na formę o wymiarach 20 x 30 cm:
2 szklanki startej na dużych oczkach cukinii (220 g)
niepełne 2 szklanki mąki pszennej (240 g)
 niepełna szklanka drobnego cukru (170 g)
1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g)
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/2 szklanki ciemnego kakao
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 duże jajka
110 g masła
szczypta soli

dodatkowo: cukier puder do dekoracji




Masło rozpuścić w rondelku. Następnie dodać połamaną czekoladę. Całość wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Do miski wbić jajka, wsypać cukier. Za pomocą trzepaczki roztrzepać jajka. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z kawą rozpuszczalną, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i gorzkim kakao. Całość wymieszać. Na sam koniec powoli wlać masę z rondelka i dodać startą na dużych oczkach cukinię. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto (powinno być dosyć gęste). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec około 25-30 minut (aż do momentu, gdy patyczek nie będzie przywierał do surowego ciasta). Upieczone ciasto ostudzić. Kroić po wystudzeniu. Ewentualnie przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Uwaga:
-  do przygotowania ciasta użyłam 1 średniej wielkości cukinii, z której nie obierałam skórki :)




Drukuj przepis