piątek, 6 maja 2016

Deser z płatkami ryżowymi, nasionami chia i karmelizowanym rabarbarem


Pomysł na szybki deser - płatki ryżowe i nasiona chia gotowane na mleku, polane karmelizowanym rabarbarem. Słodko-kwaśne połączenie składników. Poniższy deser najlepiej smakuje podany na ciepło. 


Składniki na 2 porcje:
1/2 szklanki płatków ryżowych
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody
1 łyżka nasion chia
1 łyżka cukru
szczypta soli

karmelizowany rabarbar
2-3 gałązki rabarbaru
2 łyżki cukru
2 łyżki miodu 
sok z połowy cytryny


Płatki ryżowe, nasiona chia, szczyptę soli i cukier wsypać do garnuszka. Wlać mleko i wodę. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając (około 10-12 minut). W międzyczasie przygotować karmelizowany rabarbar: umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowany rabarbar przesypać na patelnię. Zasypać cukrem i smażyć na średnim ogniu. Gdy rabarbar lekko zmięknie to dodać sok z cytryny i miód. Całość gotować tak długo, aż rabarbar prawie całkowicie zmięknie. Przygotowany deser podawać w słoiczkach (przełożony warstwami) bądź w salaterce (na dno położyć płatki ryżowe, a sam wierzch polać karmelizowanym rabarbarem). Podawać na ciepło. 




Drukuj przepis