środa, 4 maja 2016

Kremowa kaszka manna


Kasza manna - zmora dzieciństwa czy najlepsza przekąska na słodko? :) Jaka jest Wasza odpowiedź? Ja bardzo lubię desery jak i ciasta na bazie kaszy manny. Dzisiaj zachęcam do przygotowania delikatnego, kremowego, lekko płynnego i naprawdę rewelacyjnego w smaku deseru z wykorzystaniem kaszy manny. 


Składniki na 2 porcje:
1,5 szklanki mleka
0,5 szklanki śmietany 30%
3 płaskie łyżki kaszy manny
1 łyżka zwykłego cukru
borówki do dekoracji


Do rondelka wlać 1 szklankę mleka, śmietanę 30%, wsypać cukier i dodać szczyptę soli. Całość zagotować. Do pozostałego mleka wsypać kaszkę manną. Wymieszać. Gdy masa z rondelka zacznie się gotować to wlać mleko rozrobione z kaszą. Całość gotować kilka minut. Masa powinna lekko stężeć. Gorącą kaszkę przelać do salaterek. Ozdobić borówkami (lub innymi owocami, np. malinami, jagodami) i od razu podawać. Jeżeli kaszkę schowacie do lodówki to stężeje, ale pomimo tego w smaku będzie bardzo delikatna i kremowa. 




Drukuj przepis