niedziela, 22 maja 2016

Placuszki z tapioki


Jak dotąd tapiokę wykorzystywałam do przygotowania puddingów (np. czekoladowego lub waniliowego). Dzisiaj zachęcam do przyrządzenia placuszków z tapioki. Warto dodać, że placuszki są miękkie i puszyste. Świetnie smakują posypane cukrem pudrem i podane, np. ze świeżymi owocami. 


Składniki na porcje dla 2-3 osób:
2/3 szklanki drobnej tapioki (120 g)
1,5 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 łyżeczki zwykłego cukru
szczypta soli
3-4 łyżki mąki pszennej
1 duże jajko (lub 2 małe)
tłuszcz do smażenia, np. masło klarowane
cukier puder do dekoracji




Tapiokę zalać zimnym mlekiem i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie do mleka wsypać szczyptę soli, cukier i cukier wanilinowy. Całość wymieszać i gotować na małym ogniu. Co jakiś czas przemieszać, aby tapioka nie przywarła do garnka. Gdy tapioka będzie szklista i miękka to garnek zdjąć z ognia. Przykryć pokrywką. Odstawić do lekkiego ostygnięcia. Następnie ugotowane perełki tapioki przemieszać, aby masa nie była zbita. Przesypać je do miski, wbić jajka i dodać mąkę. Za pomocą łyżki całość ze sobą wymieszać. Musi powstać w miarę gęste ciasto. Na patelni rozgrzać masło klarowane. Za pomocą łyżki nakładać placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.






Pomysł na przepis stąd

Drukuj przepis