sobota, 14 maja 2016

Kanapka ze szparagami i jajkiem w koszulce


Kanapka ze szparagami, jajkiem w koszulce i sosem holenderskim - pomysł na sycące oraz wegetariańskie śniadanie. Taka kanapka posmakuje każdemu, kto lubi płynne żółtka i szparagi :)


Składniki na 2 porcje:
1 podłużna bułka
6-8 zielonych szparagów
2 jajka
sól, pieprz

kilka łyżek sosu holenderskiego (przepis tutaj)


Do średniej wielkości garnka wlać wodę. Posolić i zagotować. Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki. Do gotującej się wody włożyć szparagi. Uwaga: główki nie powinny być cały czas w wodzie! Na zdjęciu powyżej widzicie mój patent na nie rozgotowanie szparagów. Najpierw gotuje końcówki (kilka minut), a pokrywką przyciskam wystające główki szparagów. Gdy końcówki szparagów będą już prawie miękkie to do wody wkładam całe szparagi. Gotuje pod przykryciem dosłownie minutę. Ugotowane szparagi należy od razu przełożyć na deskę/talerz. Uwaga: szparagi powinny być jędrne i zielone. Przygotowane szparagi przekroić wzdłuż na dwie części. Do drugiego garnka wlać wodę. Posolić ją. Gdy zacznie wrzeć to za pomocą łyżki utworzyć wir i wbić jajko. Gotować 1,5-2 minuty. Przygotowane jajko wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Tak samo postąpić z drugim jajkiem. Bułkę przekroić wzdłuż na dwie części. Każdą z nich posmarować sosem holenderskim, następnie ułożyć przekrojone szparagi, a na sam wierzch położyć jajko w koszulce. Ewentualnie na jajko wylać odrobinę sosu holenderskiego. Od razu podawać. 




Drukuj przepis