poniedziałek, 16 maja 2016

Guacamole - pasta z awokado, pomidorem, cebulą i kolendrą


Guacamole to meksykańska salsa przygotowywana na bazie awokado. Najbardziej popularna jest wersja z samym awokado, szczyptą soli i sokiem z limonki. Dzisiaj zachęcam do przygotowana trochę bogatszej wersji guacamole - z dodatkiem pomidora malinowego, szalotki i świeżej kolendry. Pasta idealna do nachosów lub chleba. Najlepiej podawać kilka minut po przygotowaniu :)


Składniki:
2 dojrzałe awokado
1 pomidor, np. malinowy (lub 2 małe)
2 szalotki (lub 1/2 czerwonej cebuli)
kilka gałązek kolendry
sok z cytryny
sól, pieprz


Pomidory umyć i pokroić w drobną kostkę. Kolendrę umyć, osuszyć i drobno posiekać. Cebulę obrać i bardzo drobno pokroić. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i miąższ. Miękkie awokado pokroić w kostkę, a następnie za pomocą widelca lekko rozgnieść. Wszystkie warzywa przesypać do miski. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny (do smaku). Wymieszać. Przygotowaną pastę schować na kilka minut do lodówki. 





Drukuj przepis