poniedziałek, 30 maja 2016

Piersi kurczaka ze szparagami i suszonymi pomidorami


Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania piersi z kurczaka w sosie śmietanowym z dodatkiem szparagów, boczku i suszonych pomidorów. Proste i smaczne połączenie składników. Takie danie możecie podawać, np. z młodymi ziemniakami. Jeżeli macie ochotę na inne dania z wykorzystaniem szparagów to przygotujcie pizzę wegetariańską z jajkiem lub makaron z piersiami kurczaka i pomidorami.



Składniki na 4 porcje:
2 piersi z kurczaka (wagowo ok. 0,5 kg)
2 łyżki posiekanego, wędzonego boczku
3-4 pomidory suszone (bez zalewy)
1/2 pęczka zielonych szparagów
1 ząbek czosnku
100 ml śmietany 30%
masło klarowane do smażenia
kurkuma
sól, pieprz
ostra papryka




Piersi z kurczaka umyć, osuszyć. Każdy kawałek przeciąć na 2 części. Przygotowane mięso przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Wstawić do lodówki na około 1-2 godziny. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Następnie w garnku lub na patelni rozpuścić masło klarowane. Podsmażyć piersi z kurczaka. Powinny lekko się zarumienić. Przygotowane mięso przełożyć na talerz. W tym samym garnku/lub na tej samej patelni podsmażyć boczek i posiekany czosnek. Gdy będą zarumienione dodać posiekane pomidory i piersi kurczaka. Następnie wlać 1 szklankę wody oraz śmietanę. Całość posypać odrobiną kurkumy. Dusić pod przykryciem. Po 15 minutach mięso powinno być gotowe. Ewentualnie zdjąć pokrywkę i zredukować ilość sosu. Całość posmakować i doprawić do smaku. Na sam koniec ze szparagów odłamać twarde końcówki. W małym garnuszku zagotować wodę. Posolić ją. Do gotującej się wody włożyć szparagi. Uwaga: główki nie powinny być cały czas w wodzie! Najpierw gotować końcówki (kilka minut), a pokrywką przycisnąć wystające główki szparagów. Gdy końcówki szparagów będą już prawie miękkie to do wody włożyć całe szparagi. Gotować pod przykryciem dosłownie minutę. Na talerze wyłożyć piersi kurczaka i ugotowane szparagami. Całość polać sosem wraz z dodatkiem boczku, czosnku i suszonych pomidorów.




Pomysł na przepis stąd

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz