Szpinak – jeszcze parę lat temu była to dla mnie zmora
dzieciństwa :) Zielona papka, delikatnie przyprawiona… Odkąd sama zaczęłam go przygotowywać to
zmieniłam o nim zdanie w 100%. Jak dla mnie nieodłącznym elementem smażonego
szpinaku jest czosnek. Dzisiaj zachęcam do przygotowania szpinaku w sosie z
dodatkiem słodkiej śmietany i roztrzepanego jajka. Uwierzcie mi na słowo, szpinak przygotowany w
poniższy sposób jest rewelacyjny w smaku!
Składniki na 2 porcje:
150 g świeżego szpinaku
2-3 ząbki czosnku
100 ml śmietany 30%
1 łyżka mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 średniej wielkości jajko
masło klarowane do smażenia
ewentualnie do podania: jajka sadzone z płynnym żółtkiem lub jajko w koszulce
Szpinak przesypać do głębokiej miski. Ewentualnie odłamać
twarde końcówki. Szpinak zalać zimną wodą. Umyć, a następnie przelać na sito. Mleko, śmietanę, mąkę i jajko połączyć za pomocą trzepaczki. Czosnek obrać i
przecisnąć przez praskę. W dużym garnku rozpuścić 2 łyżki masła klarowanego.
Dodać szpinak. Chwilę smażyć. Gdy szpinak wyraźnie się skurczy to przyprawić go
solą oraz pieprzem. Na sam koniec zalać sosem jajeczno-śmietanowym. Trzymać na
średnim ogniu, cały czas mieszając. Gdy sos się zetnie, szpinak jest
gotowy do podania. Smażony szpinak przełożyć na talerze, a na samym wierzchu
położyć jajko sadzone lub jajko w koszulce (uwaga: żółtko musi być płynne!).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz