środa, 11 maja 2016

Sos holenderski


Sos holenderski - dodatek idealny do gotowanych warzyw. Do tego sosu przymierzałam się już od jakiegoś czasu, ale zawsze ... bałam się, że jest zbyt czasochłonny w przygotowaniu. Nic bardziej mylnego :) Za pomocą miksera przyrządzicie go w kilka minut. Sos holenderski to połączenie ubitych żółtek i roztopionego masła. Przygotowany sos przechowywać w lodówce.


Składniki na 4 porcje:
4 żółtka w temperaturze pokojowej (najlepiej "m")
1/2 kostki masła (100 g)
sól, zmielony pieprz biały
1 łyżka soku z cytryny


Masło rozpuścić. Gorące przelać przez gazę, aby pozbyć się piany. Za pomocą miksera (na najwyższych obrotach) żółtka wraz z dodatkiem soku z cytryny ubić na puszystą masę. Pod koniec powoli wlać gorące, sklarowane masło. Całość cały czas miksować. Na sam koniec przyprawić solą oraz białym pieprzem. Sos po ubiciu powinien być lekko gęsty i puszysty. Podawać do ugotowanych warzyw, np. szparagów.  



Przepis ze strony Kwestia Smaku

Drukuj przepis