niedziela, 29 maja 2016

Lody twarogowo-jogurtowe



Jeżeli jesteście na diecie wysokobiałkowej to te lody przypadną Wam do smaku :) Poniższe lody to połączenie jogurtu naturalnego i twarogu. Uwaga: gotowe lody są bardzo twarde! Najlepiej przygotować je w mniejszych foremkach, tak aby jeden pojemnik = 1 porcja. Jeżeli zrobicie tak jak ja, czyli całą masę przelejecie do dużego pojemnika, to zaopatrzcie się w bardzo ostry i gruby nóż :)


Składniki:
200 g twarogu półtłustego
1 duży jogurt naturalny (370 g)
2-3 łyżki drobnego cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią



Twaróg, jogurt i cukier połączyć ze sobą. Najlepiej za pomocą blendera. Masa do lody powinna być rzadka i jednolita. Całość posmakować i ewentualnie dosłodzić. Przygotowaną masę przelać do formy na lody. Wstawić do zamrażalnika. Co godzinę przemieszać, aby nie powstały kryształki lodu. Czynność mieszania powtórzyć 3-4 razy. 






Drukuj przepis