wtorek, 17 maja 2016

Bezy ze śmietaną (malinową) i truskawkami


Kto ma ochotę na bezy ze śmietaną (wraz z dodatkiem galaretki malinowej) i świeżymi truskawkami? :) Bezy są słodkie, lekko chrupiące i ciągnące. Płaty bezowe możecie przygotować 1-2 dni przed podaniem. Bezy należy nadziać kremem tuż przed podaniem. W przeciwnym razie, bezy staną się miękkie i niezbyt smaczne. 


Składniki na 9 sztuk:

bezy
4 duże białka (najlepiej 1-2 dniowe)
niepełna szklanka cukru (210 g)
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli

śmietana malinowa
1 opakowanie małej śmietany 30% (200 g)
1 galaretka o smaku malinowym
1 szklanka wrzącej wody

do dekoracji
świeże truskawki
kolorowa, cukrowa posypka



Białka wyjąć z lodówki i zostawić w ciepłym miejscu przez co najmniej 1 godzinę. Następnie wlać je do miski, dodać szczyptę soli i za pomocą miksera ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać zwykły cukier (stopniowo) i sok z cytryny. Powstanie gęsta, błyszcząca i sztywna masa. Cukier musi się rozpuścić! Miksowanie zajęło mi około 10 minut (na najwyższych obrotach miksera). Przygotowaną masę przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Uformować 9 okrągłych bez. Przygotowane bezy suszyć przez około 60-70 minut w 110°C (beza musi być sucha z zewnątrz; moja była lekko ciągnąca się w środku - takie właśnie lubię). Ewentualnie przedłużyć czas suszenia. W międzyczasie zabrać się za przygotowywanie kremu śmietanowego o smaku malinowym. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić za pomocą miksera. Gdy będzie w miarę sztywna to powoli wlewać galaretkę malinową. Składniki na krem połączyć ze sobą. Przygotowaną śmietanę wstawić na kilka minut do lodówki. Szybko stężeje. Na bezy wyłożyć schłodzoną śmietanę. Udekorować połówkami świeżych truskawek i kolorową posypką. Od razu podawać. 





Drukuj przepis