piątek, 27 maja 2016

Chleb zapiekany z żółtym serem


Jeżeli macie bochenek lekko czerstwego chleba i nie macie ochoty na domowe grzanki, to zachęcam do przygotowania pieczonego chleba wraz z dodatkiem masła oraz żółtego sera. Przed podaniem całość posypcie szczypiorkiem, ponieważ doda lekkiej ostrości.


Składniki:
1 bochenek pszennego chleba
1/2 kostki masła (100 g)
żółty ser (w plasterkach)
2-3 ząbki czosnku
cebula dymna (wraz ze szczypiorkiem)
sól, pieprz


Bochenek chleba pokroić w kostkę/szachownicę. Uwaga: nie można naciąć spodu pieczywa, ponieważ wypłynie masło! Masło rozpuścić. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do masła dodać cebulę oraz czosnek. Całość ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Na blaszkę do pieczenia wyłożyć folię (błyszczącą stroną do dołu), następnie ułożyć na nim chleb. W przygotowane nacięcia włożyć kawałki żółtego sera. Całość polać masłem wraz z dodatkiem cebuli oraz czosnku. Uwaga: masło i żółty ser powinny być w każdym nacięciu chleba. W przeciwnym razie, boki mogą być suche. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Chleb zawinąć w folię. Piec 15 minut. Po upływie czasu, wierzch chleba odwinąć z folii. Ponownie wstawić do piekarnika i podpiec jeszcze 10 minut. Przygotowany chleb posypać posiekanym szczypiorkiem i od razu podawać. Najlepiej każdy kawałek chleba odrywać za pomocą dłoni.





Drukuj przepis