Jeżeli macie bochenek lekko czerstwego chleba i nie
macie ochoty na domowe grzanki, to zachęcam do przygotowania pieczonego chleba wraz z
dodatkiem masła oraz żółtego sera. Przed podaniem całość posypcie
szczypiorkiem, ponieważ doda lekkiej ostrości.
1 bochenek pszennego chleba
1/2 kostki masła (100 g)
żółty ser (w plasterkach)
2-3 ząbki czosnku
cebula dymna (wraz ze szczypiorkiem)
sól, pieprz
Bochenek chleba pokroić w kostkę/szachownicę. Uwaga: nie
można naciąć spodu pieczywa, ponieważ wypłynie masło! Masło rozpuścić. Cebulę
pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do masła dodać cebulę oraz
czosnek. Całość ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Na blaszkę do pieczenia wyłożyć
folię (błyszczącą stroną do dołu), następnie ułożyć na nim chleb. W
przygotowane nacięcia włożyć kawałki żółtego sera. Całość polać masłem
wraz z dodatkiem cebuli oraz czosnku. Uwaga: masło i żółty ser powinny być w każdym
nacięciu chleba. W przeciwnym razie, boki mogą być suche. Piekarnik rozgrzać do
180°C. Chleb zawinąć w folię. Piec 15 minut. Po upływie czasu, wierzch chleba
odwinąć z folii. Ponownie wstawić do piekarnika i podpiec jeszcze 10 minut.
Przygotowany chleb posypać posiekanym szczypiorkiem i od razu podawać. Najlepiej każdy kawałek chleba odrywać za
pomocą dłoni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz