środa, 18 maja 2016

Domowe nachosy (pieczone)


Przekąska na słono idealna na domówkę jak imprezę w gronie znajomych. Domowe nachosy są lekkie i chrupiące. Idealnie smakują podane z pastą na bazie awokado.
Ponadto swoim kolorem zachęcają do zajadania :) 



Składniki:
4/5 szklanki mąki pszennej (100 g) + trochę do podsypania
4/5 szklanki mąki kukurydzianej (100 g)
3/4 szklanki wody (140 g)
4 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka ostrej papryki
szczypta pieprzu


Wszystkie składniki przesypać i przelać do miski. Za pomocą łyżki całość połączyć ze sobą. Następnie przygotowane ciasto przełożyć na blat i lekko wyrobić, podsypując mąką pszenną. Ciasto nie może kleić się do rąk! Gotowe ciasto podzielić na 4 części. Każdy kawałek cienko rozwałkować. Wykroić trójkąty. Przygotowane nachosy przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 12-14 minut w 195°C. Nachosy powinny lekko się zarumienić. Upieczone nachosy przełożyć do miski i pozostawić do ostygnięcia. 

Uwaga - kurkuma może lekko zabarwić blat kuchenny :) 


Nachosy przed pieczeniem


Pomysł na przepis ze strony www.przyslijprzepis.pl

Drukuj przepis