piątek, 13 maja 2016

Szparagi z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce


Pomysł na wiosenny obiad - szparagi z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce. Niebo w gębie! Danie dla wielbicieli szparagów ♥ Proste i łatwe w przygotowaniu. Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem szparagów to zachęcam do przyrządzenia pizzy lub sałatki z dodatkiem pomidorów, cebuli oraz grzanek


Składniki na 2 porcje:
domowy sos holenderski (przepis tutaj)
1 pęczek zielonych szparagów 
2 jajka
sól, pieprz


Do średniej wielkości garnka wlać wodę. Posolić i zagotować. Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki. Do gotującej się wody włożyć szparagi. Uwaga: główki nie powinny być cały czas w wodzie! Na zdjęciu powyżej widzicie mój patent na nie rozgotowanie szparagów. Najpierw gotuje końcówki (kilka minut), a pokrywką przyciskam wystające główki szparagów. Gdy końcówki szparagów będą już prawie miękkie to do wody wkładam całe szparagi. Gotuje pod przykryciem dosłownie minutę. Ugotowane szparagi należy od razu przełożyć na talerz. Uwaga: powinny być jędrne i zielone. W międzyczasie do mniejszego garnka wlać wodę. Posolić. Gdy zacznie wrzeć to za pomocą łyżki utworzyć wir i wbić jajko. Gotować 1,5-2 minuty. Przygotowane jajko wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Na gorące szparagi wyłożyć sos holenderski. Na sam wierzch położyć jajko w koszulce. Jajko delikatnie posolić i popieprzyć. Od razu podawać. 



Drukuj przepis