czwartek, 5 maja 2016

Kurczak z brzoskwiniami


Dzisiaj zapraszam do przygotowania kurczaka z brzoskwiniami w sosie curry. Jest to pomysł na prosty, szybki i bardzo smaczny obiad. Poniższe danie najlepiej smakuje podane z ugotowanym ryżem. To taki słoneczny obiad w pochmurny dzień :)


Składniki na 4 porcje:
1 podwójna pierś z kurczaka (co najmniej 0,5 kg)
1 duża puszka brzoskwiń w syropie + 1 szklanka soku z puszki
1/2 szklanki śmietany 30%
sól, pieprz
curry
olej do smażenia 



Pierś umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem i curry. Wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Dodać kawałki kurczaka. Przesmażyć na złoty kolor. W międzyczasie sok z puszki odlać do szklanki, a brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki. Do podsmażonych piersi wlać sok z brzoskwiń. Całość smażyć na mniejszym ogniu. Gdy sok lekko się zredukuje to dodać pokrojone brzoskwinie. Wymieszać. Na sam koniec wlać śmietanę (należy wlewać powoli; śmietana musi być w temperaturze pokojowej!). Całość wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Powinien utworzyć się lekko kremowy sos. Kurczaka z brzoskwiniami podawać z ugotowanym ryżem. 




Drukuj przepis