niedziela, 1 maja 2016

Masło czosnkowe na grilla


Wiosna i lato to najlepsza pora na grillowaną karkówkę, skrzydełka z kurczaka, szaszłyki i podpieczony chleb z dodatkiem masła czosnkowego. Uwielbiam zapach i smak takiego domowego masła. Czosnek dodajcie do smaku, ponieważ dla co niektórym osób 2-3 ząbki mogą być niewystarczające. 


Składniki:
1 kostka miękkiego masła (200 g)
2-3 ząbki czosnku 
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz
sok z cytryny


Czosnek obrać, drobno posiekać, posolić i rozetrzeć na miazgę (za pomocą noża). Do miękkiego masła dodać posiekany koperek, czosnek. Wszystko ze sobą dokładnie wymieszać. Na sam koniec przyprawić solą oraz pieprzem i dodać sok z cytryny (do smaku). Ponownie wymieszać. Przygotowane masło przełożyć na papier do pieczenia. Całość zrolować, tworząc tzw. cukierka i wstawić do lodówki. Przygotowane masło rozsmarować na podpieczonym chlebie.




Drukuj przepis