Sycąca i szybka do przygotowania sałatka z makaronem, zielonymi szparagami, pomidorami malinowymi i sypkim twarogiem. Idealna na drugie śniadanie. Jeżeli nie macie sypkiego twarogu to wystarczy, że zwykłą kostkę twarogu "rozdziabiecie" za pomocą widelca.
Składniki:
kilka łyżek sypkiego twarogu półtłustego
150 g makaronu pełnoziarnistego, np. świderki
1 pęczek zielonych szparagów
2-3 pomidory malinowe
połowa cytryny
1-2 łyżki oleju
sól, pieprz
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przelać
zimną wodą i odcedzić. Do średniej wielkości garnka wlać wodę. Posolić i
zagotować. Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki. Do gotującej się wody włożyć
szparagi. Uwaga: główki nie powinny być cały czas w wodzie. Najpierw gotuje
końcówki (kilka minut), a pokrywką przyciskam wystające główki szparagów. Gdy
końcówki szparagów będą już prawie miękkie to do wody wkładam całe szparagi.
Gotuje pod przykryciem dosłownie minutę. Ugotowane szparagi należy od razu
przełożyć na talerz. Uwaga: powinny być jędrne i zielone. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Szparagi przekroić na 3 części. Do miski wsypać makaron, dodać pomidory, szparagi (część główek
pozostawić do dekoracji). Przygotować sos: sok z cytryny wymieszać z olejem.
Przyprawić solą oraz pieprzem. Przygotowanym sosem polać sałatkę.
Lekko wymieszać. Na sam koniec dodać granulowany twaróg i pozostawione do
dekoracji główki szparagów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz