Sałatka ze szparagami, pomidorem, cebulą i grzankami. Sałatka
idealna do obiadu jak i do grilla. Uwielbiam szparagi, więc połączenie je
pomidorami i cebulką to strzał w dziesiątkę. Do poniższej sałatki warto dodać
domowe grzanki, ponieważ dzięki nim danie jest lekko chrupiące.
Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów (500 g)
1 czerwona cebula
250 g małych pomidorów
domowe grzanki (ilość wg gustu)
sól, pieprz
sok z ½ cytryny
3 łyżki oleju/lub oliwy z oliwek
2 łyżki przegotowanej wody
Szparagi obrać, umyć i ugotować we wrzącej, osolonej wodzie.
Gdy szparagi będą lekko miękkie – wyjąć je z wody i ostudzić. Pomidorki umyć i
pokroić na połówki lub ćwiartki. Cebulę obrać i pokroić w cienkie talarki. Szparagi
pokroić na 4 części. Do miski wsypać pomidorki, dodać cebulę i pokrojone
szparagi. Całość delikatnie posolić oraz popieprzyć. Na sam koniec sałatkę zalać marynatą (olej,
sok z cytryny i wodę połączyć ze sobą). Przygotowaną sałatkę schłodzić. Przed
podaniem posypać grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz