poniedziałek, 25 maja 2015

Sałatka ze szparagami, pomidorkami, cebulą i grzankami


Sałatka ze szparagami, pomidorem, cebulą i grzankami. Sałatka idealna do obiadu jak i do grilla. Uwielbiam szparagi, więc połączenie je pomidorami i cebulką to strzał w dziesiątkę. Do poniższej sałatki warto dodać domowe grzanki, ponieważ dzięki nim danie jest lekko chrupiące.



Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów (500 g)
1 czerwona cebula
250 g małych pomidorów
domowe grzanki (ilość wg gustu)
sól, pieprz
sok z ½ cytryny
3 łyżki oleju/lub oliwy z oliwek
2 łyżki przegotowanej wody


Szparagi obrać, umyć i ugotować we wrzącej, osolonej wodzie. Gdy szparagi będą lekko miękkie – wyjąć je z wody i ostudzić. Pomidorki umyć i pokroić na połówki lub ćwiartki. Cebulę obrać i pokroić w cienkie talarki. Szparagi pokroić na 4 części. Do miski wsypać pomidorki, dodać cebulę i pokrojone szparagi. Całość delikatnie posolić oraz popieprzyć.  Na sam koniec sałatkę zalać marynatą (olej, sok z cytryny i wodę połączyć ze sobą). Przygotowaną sałatkę schłodzić. Przed podaniem posypać grzankami. 




Drukuj przepis