wtorek, 12 maja 2015

Zupa z białych szparagów


Zupa z białych szparagów to pomysł na szybki, niedrogi (oczywiście w sezonie na szparagi ;)) i bardzo smaczny obiad. Do przygotowania poniższej zupy potrzebujemy szparagi, śmietanę oraz przyprawy. Najlepiej smakuje podana z domowymi grzankami. Jeżeli macie zielone szparagi to zachęcam Was do przygotowania kremu szparagowego (przepis tutaj).



Składniki:
1 pęczek białych szparagów (500 g)
100 g śmietany 18% do zup
1 łyżką mąki pszennej
1 łyżka soli himalajskiej (lub zwykłej)
pieprz
opcjonalnie 50 g serka topionego


Szparagi obrać i pozbawić włókien. Umyć i pokroić na 4 części. Do garnka wrzucić obrane szparagi, dodać serek topiony, wsypać sól i wlać co najmniej 5 szklanek wody (szparagi muszą być zakryte). Gotować na średnim ogniu. Gdy szparagi będą miękkie to zupę posmakować i ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Śmietanę rozmieszać z mąką i odrobiną zupy szparagowej. Przygotowaną zawiesinę wlać do zupy. Całość ze sobą wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Zupa musi się zabielić. 




Drukuj przepis