środa, 6 maja 2015

Skrzydełka w sosie sojowym z dodatkiem masła (danie z piekarnika)



Ostatnio pokazywałam Was przepis na skrzydełka w sosie sojowym pieczone w piekarniku (klik). Poniżej pokazuje inną wersję na wykorzystanie skrzydełek z kurczaka - wystarczy polać je miodem, sosem sojowym, przyprawić pieprzem, a na sam koniec zapiec z masłem. Poniższe skrzydełka są o wiele bardziej soczyste niż z poprzedniego przepisu.  



Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka
1-2 łyżki miodu
1/4 szklanki sosu sojowego
co najmniej 50 g masła
pieprz



Skrzydełka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, tzn. każde skrzydełko przeciąć na 3 części, z których powstaną 2 pałeczki i lotka. Przygotowane mięso ułożyć w naczyniu do pieczenia. Do miski wlać sos sojowy, miód i pieprz. Wszystko ze sobą wymieszać. Na sam koniec przygotowaną zalewą zalać skrzydełka (muszą być równomiernie pokryte), a na sam wierzch ułożyć pocięte na mniejsze kawałki masło. Naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową. Przygotowane skrzydełka piec pod przykryciem około 40 minut w 190ºC. Pod sam koniec pieczenia, zdjąć folię i mięso przyrumienić z wierzchu. Najlepiej, aby w naczyniu żaroodpornym była tylko jedna warstwa mięsa - dzięki temu skrzydełka upieką się równomiernie. 




Drukuj przepis