wtorek, 19 maja 2015

Chleb na mące krupczatce z nasionami


Chleb idealny - z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Pyszny!  Świetnie smakuje posmarowany z samym masłem jak i wszelakimi pastami. Świeżość zachowuje przez kilka dni. Poniższy przepis bardzo przypadł mi do gustu, ponieważ ciasta praktycznie nie trzeba ręcznie wyrabiać. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać ze sobą i pozostawić do wyrośnięcia :)



Składniki na 1 bochenek (mała forma keksowa):
1,5 szklanki mąki krupczatki (typ 500)
2 płaskie łyżeczki suszonych drożdży
1/4 szklanki otrębów żytnich
1 szklanka letniej wody
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
nasiona 1,5 łyżki: ziaren słonecznika, sezamu (np. czarnego), pestek dyni
1 łyżka lnu mielonego


Suche składniki wsypać do miski, wlać 1 szklankę wody i za pomocą miksera bądź łyżki wszystko połączyć ze sobą. Ciasto będzie gęste i rzadkie. Przygotowane ciasto przykryć suchą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (około 1-1,5 godziny - ciasto należy pilnować, ponieważ nie może zbyt mocno wyrosnąć). Gdy ciasto lekko podrośnie to przelać je do wysmarowanej masłem formy (lub wyłożonej papierem do pieczenia). W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 195ºC. Przygotowany chleb z wierzchu posmarować wodą. Piec około 75 minut. Chleb musi wyraźnie się zarumienić. Po upieczeniu, przełożyć go na kratkę i ostudzić. Chleb kroić dopiero wtedy, gdy przestygnie. 


Wymieszane ciasto
Chleb przed pieczeniem

Drukuj przepis