sobota, 2 maja 2015

Sałatka z roszponką, truskawkami, cebulą i serem mozzarella


Dzisiaj zapraszam Was do przygotowania sałatki z truskawek. Pewnie większość osób zdziwi się, że truskawki można podać w formie wytrawnej. Na prawdę poniższa sałatka bardzo przypadła mi do gustu - słodkie truskawki, ostra cebulka i aromatyczny sos balsamiczny. Mmmm... pycha! Sałatka z roszponką, truskawkami, cebulką i serem mozzarella będzie świetnie pasować jako dodatek do dań z grilla.



Składniki na 1 porcję:
garść roszponki
kilka truskawek
pół małej czerwonej cebuli
kilka plasterków mozzarelli (lub 2 małe kulki)
sos balsamiczny
sól, pieprz


Roszponkę umyć, osuszyć i przełożyć na talerz. Truskawki umyć i pokroić wzdłuż w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Na roszponce ułożyć plasterki truskawek, cebulę oraz pokrojoną w plasterki mozzarellę. Całość delikatnie posolić oraz popieprzyć. Przed samym podaniem polać sosem balsamicznym. 



Drukuj przepis