poniedziałek, 11 maja 2015

Domowe grzanki


Domowe grzanki to dodatek idealny do zup, kremów czy sałatek. Przygotowanie grzanek jest banalnie proste i tanie. Na pewno, co jakiś czas pozostaje Wam nadmiar pieczywa, więc gdy z czerstwieje - nie wyrzucajcie go, a w zamian za to przygotujcie domowe grzanki.



Składniki:
czerstwe jasne pieczywo
oliwa z oliwek


Czerstwe pieczywo pokroić w drobną kostkę. Całość delikatnie zalać odrobiną oliwy z oliwek. Wszystko ze sobą wymieszać. Rozgrzać suchą patelnię i przesmażyć kostki czerstwego pieczywa. Smażyć z obu stron (najlepiej na średnim ogniu), co jakiś czas całość odwracając. Musimy uzyskać złoty kolor grzanek. Przygotowane grzanki ostudzić i przesypać do zamykanego pojemnika. Przechowywać w suchym miejscu. 



Drukuj przepis