Przepis na idealne żeberka - lekko słodkie, mocno przyprawione i bardzo soczyste. Idealne na weekendowy obiad. Ich przygotowanie jest banalnie proste, ponieważ wystarczy mięso zamarynować, lekko przesmażyć i zapiec w piekarniku. Jeżeli macie ochotę na inne żeberka to zajrzyjcie tu (żeberka w marynacie żurawinowej) lub tu (żeberka w lekko ostrej zalewie).
Składniki na 3-4 porcje:
co najmniej 1 kg żeberek wieprzowych (mięsistych)
papryka słodka
papryka pikantna
pieprz chili cayenne
sól, pieprz
czosnek granulowany
1/3 szklanki jasnego piwa
2 łyżki miodu
2-3 łyżki sosu sojowego
olej do smażenia
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (najlepiej, aby jeden kawałek miał jedną kostkę). W naczyniu przygotować marynatę: wlać miód, sos sojowy, piwo, 2 łyżki oleju i wsypać przyprawy (sól, pieprz, pierz chili, paprykę ostrą i słodką oraz czosnek granulowany). Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Przygotowaną marynatą zalać mięso. Dodatkowo mięso można przyprawić z wierzchu (dzięki, temu będzie jeszcze bardziej wyraziste). Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Przed pieczeniem, żeberka przyrumienić na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Piec pod przykryciem około 90 minut w 180ºC. (najlepiej przed pieczeniem do zalewy dolać 1 szklankę wody, aby mięso było przykryte zalewą). Po upieczeniu żeberka wyjąc, a sos zagęścić (w 1/3 szklance wody rozpuścić 1,5 łyżki mąki pszennej; przygotowaną zalewę wlać do sosu i całość chwilę gotować; sos musi się zagęścić).
Surowe żeberka w piwnej marynacie |
Smażenie żeberek |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz