Lekko słodkie i aromatyczne - żeberka w marynacie żurawinowej. Idealne na grilla :)
Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
sól, pieprz
1 listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
5 łyżek ketchupu
3 łyżki musztardy sarepskiej
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki żurawiny do mięs
sól, pieprz
papryka ostra
Żeberka umyć, osuszyć i pociąć na zgrabne kawałki. Do garnka wrzucić żeberka, wlać wodę (tak, aby przykryła żeberka), dodać odrobinę soli, pieprzu, 1 listek laurowy i 3 ziarenka ziela angielskiego. Gotować na średnim ogniu około 30 minut. Po tym czasie mięso wyjąć i ostudzić. Następnie składniki do marynaty dodać do miski i za pomocą łyżki wszystko ze sobą wymieszać. Ostudzone żeberka polać przygotowaną marynatą i odstawić na kilka godzin do lodówki. Na samym końcu żeberka z grillować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz