środa, 4 czerwca 2014

Biszkopt czekoladowy z musem truskawkowym (podany inaczej)


Banalnie proste do przygotowania ciasto czekoladowo-biszkoptowe z kremem śmietanowo-truskawkowym polane gorzką czekoladą - niebo w gębie! Przepis dodaje do akcji milion smaków truskawek.


Składniki:

biszkopt
4 jajka (rozmiar L)
1/2 szklanki cukru
ponad 1/2 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
5 łyżek gorzkiego kakao

mus truskawkowy
1/2 kg truskawek bez szypułek
350 ml śmietany 30%
sok z połowy cytryny
1/3 szklanki cukru
5 łyżeczek żelatyny

do dekoracji polewa czekoladowa


Na samym początku przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Za pomocą miksera - białka ubić na sztywną pianę. Następnie do ubitych białek dodawać stopniowo cukier i żółtka (cały czas miksując). Pod sam koniec dodać przesianą mąkę i kakao. Delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15 minut w 180°C. W międzyczasie truskawki i cukier zmiksować. Masę wlać do rondelka i podgrzać. Gdy będzie gorąca to powoli wlać do niej rozpuszczoną żelatynę (ja rozpuszczam żelatynę w 1/3 szklance wrzącej wody) i już nie gotować. Przygotowaną masę ostudzić. Upieczone ciasto przestudzić. Następnie durszlak wyłożyć folią i ułożyć na nim biszkopt (najlepiej pociąć go na kilka kawałków i ciasno ułożyć, aby mus nie wyleciał poza ciasto!). 



Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną pianę. Gdy śmietana będzie już ubita to dodawać do niej po kilka łyżek przestudzonego (nie może być stężony!) musu truskawkowego. Miksować na niskich obrotach. Przygotowany mus lekko schłodzić i na sam koniec wylać na biszkopt. Ciasto umieścić w lodówce. Gdy masa stężeje to przewrócić ciasto do góry nogami i polać roztopioną czekoladą. Ponownie schłodzić i podawać dopiero wtedy, gdy czekolada stężeje.




Milion smaków truskawek

Pomysł na ciasto i przepis ze strony moje-wypieki.com

Drukuj przepis