niedziela, 19 lutego 2017

Zapiekanka ziemniaczana z brokułem, mięsem mielonym i sosem beszamel


Zapiekanka ziemniaczana z brokułem i mięsem mielonym to pomysł na pyszny i prosty do przygotowania obiad. Pamiętajcie o tym, że sos beszamelowy "gra główną rolę" w tej zapiekance, ponieważ dodaje wyrazistości (powinien być mocno doprawiony) i soczystości :) Zapiekanka godna polecenia! Jeżeli nie jecie żółtego sera, a macie ochotę na ziemniaczaną zapiekankę to przygotujcie ją z TEGO przepisu. 



Składniki na 4 porcje:
0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki
5 średniej wielkości ziemniaków
1 duży brokuł
1 duża cebula
sól, pieprz
słodka papryka
olej

sos beszamelowy
2 łyżki masła
3 płaskie łyżki mąki pszennej
200 ml zimnego mleka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

starty, żółty ser (ilość według uznania)


Ziemniaki obrać, umyć, przełożyć do garnka zalać wodą, posolić i ugotować je na półmiękko. Gotowe ziemniaki pokroić w grube plasterki. W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wylać odrobinę oleju, dodać cebulkę. Całość smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy cebulka się zeszkli to dodać mięso mielone. Smażyć, aż do zmiany koloru mięsa. Na sam koniec całość przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Wymieszać. Brokuł umyć, odciąć głąb i wykroić różyczki. Do garnka wlać wodę i gdy zacznie wrzeć to przełożyć różyczki brokuła. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu około 2 minut. Lekko ugotowane różyczki brokuła przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. 

Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć ziemniaki, następnie różyczki brokuła, mięso mielone, żółty ser i na sam koniec sos beszamelowy (w małym garnuszku roztopić masło, następnie wsypać mąkę; chwilę smażyć; na sam koniec wlać zimne mleko i całość doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową; cały czas mieszać i gotować, aż do utworzenia się gęstego sosu). Zapiekankę wstawić do piekarnika i piec w 195ºC przez około 30 minut (do lekkiego zarumienienia). 


Układanie warstw zapiekanki: ziemniaki, brokuł, mięso mielone, ser i sos beszamel



Drukuj przepis