czwartek, 16 lutego 2017

Kurczak pieczony w folii


Kto ma ochotę na pieczone mięso? Dzisiaj przepis na złocistego, soczystego i aromatycznego kurczaka pieczonego w folii :) Takie danie świetnie smakuje podane z frytkami lub gotowanymi ziemniakami. Warto dodać, że sos po upieczeniu jest rewelacyjny w smaku! Wystarczy go ewentualnie mocniej doprawić i zagęścić mąką rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. 


Składniki:
1 cały kurczak (bez szyi) wagowo około 1,5 kg
2-3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 płaska łyżeczka kurkumy
odrobina soku z cytryny
sól, pieprz
2 łyżki oleju



Dzień przed pieczeniem, kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami z zewnątrz jak i w środku (ostrą paprykę, pieprz cayenne, bazylię, kurkumę, sól, zwykły pieprz, olej, sok z cytryny i rozgnieciony czosnek wymieszać z olejem). Wstawić do lodówki, Następnego dnia, godzinę przed pieczeniem - mięso wyjąć z lodówki. Przygotowanego kurczaka przełożyć do folii, zawinąć ją i mięso wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piec 1,50 godziny. Po upływie czasu, rozciąć folię, wyjąć ją, a kurczaka ponownie wstawić do piekarnika. Piec około 15 minut (skórka musi się zarumienić). Po upieczeniu kurczaka podzielić na mniejsze części. Powstały sos przelać do mniejszego garnka, posmakować, ewentualnie doprawić i zagęścić mąką wymieszaną w niewielkiej ilości wody (2 łyżki mąki i 1/3 szklanki zimnej wody). Sos ponownie zagotować.






Drukuj przepis