poniedziałek, 6 lutego 2017

Mus z mango i nerkowców


Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania musu na słodko - na bazie świeżego mango i orzechów nerkowca. Proste połączenie składników, które jest na prawdę pyszne! Aby dodać słodyczy, mus przed podaniem możecie polać syropem z daktyli (jeśli jesteście weganami) bądź miodem. 



Składniki na 2 porcje:
1 duże, dojrzałe mango
1 opakowanie orzechów nerkowca (100 g)
2 szklanki wrzącej wody
ewentualnie 1 łyżka syropu z daktyli bądź miodu


Orzechy nerkowca (kilka sztuk odłożyć do dekoracji!) wsypać do wysokiego, szklanego naczynia i zalać 2 szklankami wrzącej wody. Odstawić na kilkanaście minut. Następnie orzechy odcedzić i przesypać do kielicha blendera. Zmiksować na jednolitą masę. Jeżeli wydaje się Wam, że masa orzechowa jest zbyt sucha - to dolejcie 2-3 łyżki wody z namoczonych orzechów. W międzyczasie mango przekroić na mniejsze części, obrać i pokroić na mniejsze części. Mały kawałek mango zostawić do dekoracji. Do zmiksowanych orzechów dodać kawałki mango. Ponownie całość ze sobą zmiksować. Musi powstać jednolita masa. Przygotowany mus przełożyć do pucharków. Z wierzchu udekorować kawałkami mango i posiekanymi orzechami nerkowca. Przygotowany mus wstawić do lodówki. Podawać mocno schłodzony. Ewentualnie przed samym podaniem polać syropem daktylowym lub płynnym miodem. 

Etapy przygotowywania musu z mango i nerkowców



Pomysł na przepis STĄD

Drukuj przepis