poniedziałek, 20 lutego 2017

Bananowe pączusie


Już niedługo Tłusty Czwartek, czyli dzień w którym pączki, pączusie i faworki smakują najlepiej:) Jeżeli nie macie czasu na przygotowanie tradycyjnych pączków na bazie ciasta drożdżowego to zachęcam do przyrządzenia bananowych pączusiów - puszystych, lekko wilgotnych i bardzo smacznych :) Ciasto nie zawiera ani grama cukru, ponieważ same banany dodają słodyczy. Przed podaniem, pączusie możecie posypać cukrem pudrem przygotowanym z ksylitolu. 



Składniki na 1 duży talerz:
2 duże, dojrzałe banany
1,5 szklanki mąki pszennej (200 g)
około 1/3 szklanki mleka (90 g)
1 duże jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
olej do smażenia

do dekoracji
cukier puder z ksylitolu


Banany obrać, pokroić w grube plasterki i zblendować na mus. Do bananów dodać pozostałe składniki i całość ze sobą wymieszać. Musi powstać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. W garnuszku rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron, aż do zezłocenia (nie przejmujcie się tym, że pączusie nie będą miały idealnie, okrągłych kształtów). Usmażone pączusie przełożyć na papierowy ręcznik kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem, pączusie posypać cukrem pudrem.  





Pomysł na przepis STĄD

Drukuj przepis