niedziela, 16 lutego 2014

Chruściki vel faworki

 
Chruściki to smakołyki, które kojarzą mi się z dzieciństwem.  Chrupiące, delikatne w smaku faworki są idealnie jako słodka przekąska na Tłusty Czwartek (w tym roku przypada 27 lutego).

Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej
1 całe jajko
2 żółtka
sól- szczypta
2 łyżki cukru
1 łyżka margaryny
1 łyżka wódki bądź spirytusu
2 łyżki octu
4 łyżki śmietany kwaśnej 18%
cukier waniliowy- do smaku
2 kostki smalcu - do smażenia
cukier puder do posypania


1. Do miski wsypać mąke, dodać żółtka, jako, śmietanę, ocet, margarynę, spirytus, sól, cukier waniliowy, cukier i wszystko dokładnie wyrobić.

 
2. Na obsypanym mąką blacie wałkować ciasto (najlepiej małymi partiami). Jeżeli ciasto jest zbyt wilgotne - dosypać mąki i ponownie wyrobić. Kroić paski o szerokości około 3 cm i długości 10 cm skośnie je ucinając. W środku każdego kawałeczka zrobić nacięcie i przewinąć przez dziurkę jeden z boków/końcówkę.

 
 
 
3. Uformowane faworki/chruściki wrzucać partiami do rozgrzanej patelni z roztopionym smalcem. Smażyć, aż do uzyskania złotego kolorku.

 
 
4. Usmażone faworki/chruściki przekładać na papier do pieczenia/albo papier kuchenny, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Drukuj przepis