czwartek, 6 lutego 2014

Omlet na zielono


Kolejny przepis na szybki obiad - nazwałam to danie zielonym omletem, ponieważ do tego przepisu wykorzystałam praktycznie same zielone warzywa. Polecam wypróbować!

Składniki na 1 porcję:
3 jajka
kilka różyczek brokułu
kilka sztuk pomidorków koktajlowych
szczypiorek
garść konserwowego groszku
kilka plasterków wędliny
sól, pieprz
olej



1. Brokuł zalać wrzącą wodą. Po jakimś czasie przecedzić go i zahartować zimną wodą (aby pozostał ładny zielony kolor).

2. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać. Posolić i popieprzyć. Szczypiorek posiekać, pomidorki pokroić na mniejsze kawałki. Wędlinę pokroić w większą kostkę.


3. Na patelnię wlać odrobinę oleju. Rozgrzać i wsypać warzywa, a także wędlinę. Chwilkę przesmażyć. Następnie wlać roztrzepane jajka. Smażyć na średnim ogniu tak długo, aż jajka się zetną*.

* opcjonalnie podczas smażenia - można obrócić omlet na drugą stronę wykorzystując do tego duży, płaski talerz tj. omlet z patelni przełożyć na talerz, następnie szybkim ruchem obrócić talerz, jednocześnie umieszczając omlet z powrotem na patelni

Drukuj przepis