czwartek, 13 lutego 2014

A'la strogonow


A'la strogonow to danie z mięsem wieprzowym i pieczarkami w delikatnym sosie pomidorowym!


Składniki:
400 g polędwicy wieprzowej
2 sztuki cebuli
150 g pieczarek
sól, pieprz
papryka słodka
papryka ostra
koncentrat pomidorowy
mąka
olej


1. Mięso umyć, pokroić w paski i obtoczyć w mące. 


2. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki.


3. Do garnka wlać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę, a gdy stanie się szklista dodać pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Miękkie warzywa przełożyć na talerz/miskę.



4. Do tego samego garnka, wlać odrobinę oleju i przesmażyć obtoczone mięso. Podczas smażenia przyprawić je solą, pieprzem i papryką słodką oraz ostrą.



5. Gdy mięso się zetnie dodać przesmażone warzywa, wlać 1,5 szklanki wody i gotować na małym ogniu (około 30-40 minut, aż woda lekko wyparuje).


6. Pod sam koniec dodać koncentrat pomidorowy i ewentualnie doprawić przyprawami.
Podawać z kaszą bądź ze świeżym pieczywem.

Drukuj przepis