wtorek, 4 lutego 2014

Pstrąg ziołowo-szczypiorkowy

Pstrąg ziołowo-szczypiorkowy*
Pstrąg z masełkiem to świetne danie dla tych osób, które chcą latem utrzymać dobrą formę. Podczas grillowania, masło rozpuści się, natomiast ryba będzie lekko wilgotna. Dzięki siatce grillowej, pstrągi będzie można swobodnie obracać, bez ich uszkodzenia.
Składniki: 
wypatroszone pstrągi

masło
pół pęczka szczypiorku
bazylia suszona 
przyprawa do ryb
sól
pieprz czarny
cytryna
1. Do miękkiego masła dodać posiekany szczypiorek, bazylię suszona i odrobinę soli/pieprzu. Wszystko ze sobą wymieszać, aby składniki mogły się połączyć.
2. Pstrągi umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem, a także przyprawą do ryb.

3. Przygotowane pstrągi nafaszerować masełkiem i umieścić do lodówki (najlepiej na kilka godzin).
4. Ryby umieścić do siatki grillowej i grillować, tak długo aż pstrągi będą lekko przyrumienione.
5. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.

*Jeżeli brzydzicie się widokiem grillowanych ryb wraz z głowami --> to przed przyprawieniem, odetnijcie rybom głowy.

Drukuj przepis