czwartek, 20 lutego 2014

Tarta z łososiem i warzywami


Tarta z łososiem i warzywami to perfekcyjny pomysł na ciepłe danie na kolację.

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 por (biała część)
1 łodyga selera naciowego
100 g pomidorków koktajlowych
1 filet z łososia (200 g)
1 czerwona cebula
150 g śmietany 18%
2 całe jajka + 2 żółtka
starty żółty ser
sok z cytryny
olej

1. Ciasto rozwinąć i wyłożyć na formę do pieczenia tarty. Przygotowane ciasto nakłóć widelcem, aby za mocno nie urosło. Do rozgrzanego piekarnika (200°C) włożyć ciasto i piec około 15-20 minut, aż zmieni kolor na jasno-złoty).


2. W międzyczasie warzywa umyć. Cebulę drobno posiekać. Pora pokroić na talarki, a seler drobno posiekać. Pomidorki pokroić na połówki.


3. Do rozgrzanego garnka wlać odrobinę oleju i dodać cebulę. Chwilkę przesmażyć, następnie dodać seler i pora. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na małym ogniu przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.



4. Łososia umyć, osuszyć, posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny. Na rozgrzaną patelnię wlać trochę oleju i usmażyć łososia.


5. Na upieczony spód wyłożyć usmażone warzywa. Następnie pokrojone pomidorki koktajlowe i małe kawałki usmażonego łososia. W miseczce roztrzepać jajka, następnie dodać śmietanę i przyprawy. Przygotowaną masę jajeczno-śmietanową wylać na tarte. 






6. Ponownie umieścić tarte do rozgrzanego piekarnika (200°C) i piec tak długo, aż masa się zetnie. Od razu podawać, np. sosem słodko-kwaśnym bądź ketchupem.

Drukuj przepis