Składniki:
3 banany
sok z cytryny
25 g mąki ryżowej (tj. 2 czubate łyżki)
25 mąki pszennej (tj. 2 czubate łyżki)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżki mąki kukurydzianej
cukier z wanilią
woda
brązowy cukier
olej
1. Banany obrać, pokroić na mniejsze kawałki i skropić sokiem z cytryny.
2. Do miski dodać 3 rodzaje mąk, proszek do pieczenia i cukier z wanilią. Następnie dolać ok. 7 łyżek przegotowanej wody. Przygotować dosyć gęste ciasto. Jeżeli masa jest zbyt zbita - dolać odrobinę wody.
4. Do woka* wlać olej i gdy będzie rozgrzany dodać obtoczone w cieście kawałki bananów. Smażyć na złoty kolor.
* zamiast patelni wok można użyć zwykłej patelni bądź wysokiego rondelka; najlepiej aby obtoczone banany były w całości zanurzone w oleju, w przeciwnym razie ciasto zostanie na dnie patelni i przypali się!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz