poniedziałek, 10 lutego 2014

Czekolada z orzechami



W domu jesteśmy w stanie przygotować prawie wszystko to, co możemy kupić w sklepie. Dzisiaj udowodnię wam, że każdy z nas może zrobić mleczną czekoladę. Polecam dodać do niej jakieś dodatki, np. rodzynki, żurawinę, orzechy - jednym słowem to co lubicie. Poniżej umieszczam przepis na pyszną, domową czekoladę z orzechami włoskimi i nerkowca. Smaki dzieciństwa!


Składniki:
2 i 1/2 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego!)
1 szklanka zwykłego mleka
3/4 szklanki cukru pudru
100 g masła
4-5 łyżek kakao
ulubione orzechy, np. nerkowca, włoskie


1. Masło rozpuścić, następnie dodać do niego cukier puder, kakao i (zwykłe!)mleko. Wymieszać i zagotować.



2. Gdy masa zacznie wrzeć, zdjąć ją z ognia i wsypać mleko w proszku. Na sam  koniec dodać posiekane orzechy.



3. Przygotowaną masę wylać do formy (najlepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia bądź folią przezroczystą).




4. Schłodzić całą noc w lodówce. Przed podaniem pokroić na mniejsze kawałki.

Drukuj przepis