piątek, 14 lutego 2014

Kulki a'la rafaello

 


Kokosowe kulki a'la rafeallo -  to słodkie pralinki, które po raz pierwszy przygotowałam 7 lat temu :) Idealne jako deser dla dwojga. Takie kulki są banalnie proste do przygotowania, a w smaku rozpływają się w ustach. Ponadto jest to świetny pomysł na świąteczną przekąskę - wyglądem przypominają śnieżne kulki. Najlepiej smakują, gdy są podane schłodzone.


Składniki:
100 g miękkiego masła
100 g wiórek kokosowych
50 g orzechów laskowych
100 g herbatników (2 małe paczki)
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko





Herbatniki umieścić w woreczku i za pomocą tłuczka rozbić na gładką, sypką masę.Jajko sparzyć przez kilka sekund wrzątkiem. Orzechy zalać wrzącą wodą i pozostawić na kilka minut. Następnie pozbawić je skórki. Do miski dodać miękkie masło i cukier puder - zmiksować na jednolitą, puszystą masę. Następnie dodać jajko, pokruszone herbatniki i 4/5 wiórek kokosowych. Wszystko ze sobą wymieszać. Przygotowaną masę włożyć na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Z przygotowanej masy formować małe kulki i do każdej z nich włożyć orzecha.  Za pomocą dłoni formować kulki. Należy pamiętać, aby orzecha w ogóle nie było widać, tzn. musi być w środku masy. Przygotowane kulki od razu obtoczyć w wiórkach kokosowych. Wstawić na kilka godzin do lodówki. 










Drukuj przepis