sobota, 22 lutego 2014

Krewetki i makaron w śmietanowym sosie


Krewetki i makaron w pysznym śmietanowym sosie.
Danie obiadowe dla osób zapracowanych - czas przygotowania mniej niż 30 minut :)



Składniki na 2 porcje:
250 g tygrysich krewetek
2 ząbki czosnku
masło do smażenia
posiekana pietruszka do dekoracji
makaron tagliatelle
śmietana 30 %  (4-5 łyżek)
śmietana 18% (1 łyżka)
sól, pieprz
sok z cytryny

1. Krewetki umyć, osuszyć. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Do wrzącej osolonej wody wrzucić makaron i tak długo gotować, aż będzie al dente (makaron powinien być jędry, ale lekko twardy).

2. Na patelni rozgrzać masło i dodać posiekany czosnek. Smażyć tak długo, aż czosnek lekko zmieni kolor. Następnie dodać krewetki. Smażyć na średnim ogniu z obydwóch stron. Posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny.



3. Śmietany ze sobą połączyć, następnie dolać odrobinę gorącego sosu ze smażenia krewetek (dzięki temu nie zważymy śmietany, ponieważ lekko ją w ten sposób ocieplimy). Do ugotowanych krewetek wlać śmietanę. Wszystko ze sobą połączyć i chwilę gotować. Na sam koniec dodać odcedzony makaron i wszystko ze sobą zmieszać.



4. Przed podaniem całe danie posypać pietruszką. 

4 komentarze:

  1. Czy koniecznie trzeba dodawać te 2 śmietany? Może być sama 18%?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak długo te krewetki trzeba smażyć, bo nigdy tego nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rada dla początkujących: w sklepach możemy kupić krewetki blanszowane <( są różowe) wtedy takie krewetki wrzucamy na gorącą patelnię; smażymy kilka minut z każdej strony (na średnim ogniu), tzn. tak długo aż zmienią kolor (na lekko biały)> lub surowe (tzw. szare), które wymagają obrania (pozbawienia pancerza) i dłuższej obróbki cieplej.
      Krewetek nie należy przesmażyć , ponieważ mięso stanie się suche i straci swój smak.

      Usuń