Danie obiadowe dla osób zapracowanych - czas przygotowania mniej niż 30 minut :)
Składniki na 2 porcje:
250 g tygrysich krewetek
2 ząbki czosnku
masło do smażenia
posiekana pietruszka do dekoracji
makaron tagliatelle
śmietana 30 % (4-5 łyżek)
śmietana 18% (1 łyżka)
sól, pieprz
sok z cytryny
1. Krewetki umyć, osuszyć. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Do wrzącej osolonej wody wrzucić makaron i tak długo gotować, aż będzie al dente (makaron powinien być jędry, ale lekko twardy).
2. Na patelni rozgrzać masło i dodać posiekany czosnek. Smażyć tak długo, aż czosnek lekko zmieni kolor. Następnie dodać krewetki. Smażyć na średnim ogniu z obydwóch stron. Posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny.
3. Śmietany ze sobą połączyć, następnie dolać odrobinę gorącego sosu ze smażenia krewetek (dzięki temu nie zważymy śmietany, ponieważ lekko ją w ten sposób ocieplimy). Do ugotowanych krewetek wlać śmietanę. Wszystko ze sobą połączyć i chwilę gotować. Na sam koniec dodać odcedzony makaron i wszystko ze sobą zmieszać.
4. Przed podaniem całe danie posypać pietruszką.
Czy koniecznie trzeba dodawać te 2 śmietany? Może być sama 18%?
OdpowiedzUsuńLepiej dodać samą 30%.
UsuńJak długo te krewetki trzeba smażyć, bo nigdy tego nie robiłam.
OdpowiedzUsuńRada dla początkujących: w sklepach możemy kupić krewetki blanszowane <( są różowe) wtedy takie krewetki wrzucamy na gorącą patelnię; smażymy kilka minut z każdej strony (na średnim ogniu), tzn. tak długo aż zmienią kolor (na lekko biały)> lub surowe (tzw. szare), które wymagają obrania (pozbawienia pancerza) i dłuższej obróbki cieplej.
UsuńKrewetek nie należy przesmażyć , ponieważ mięso stanie się suche i straci swój smak.