sobota, 8 lutego 2014

Krewetki ze smażonym ryżem

 
 
Krewetki - jak dla mnie to najlepsze owoce morza! Perfekcyjnie pasują do dań obiadowych jak i sałatek. Dzisiaj polecam wam wypróbować przepis na smażone krewetki podane ze smażonym ryżem. Jeżeli nie lubicie zielonej papryki - zastąpcie ją innym warzywem, bądź w ogóle pomińcie.

Składniki:

250 g obranych krewetek
1 marchewka
1/2 sztuki zielonej papryki
1/2 sztuki papryki chili
1 ząbek czosnku
masło do smażenia
1 szklanka ryżu basmati
1 jajko
sok z cytryny
sól, pieprz
sos sojowy
curry

do dekoracji: posiekany szczypiorek, pomidorki koktajlowe i świeża bazylia


1. Ryż opłukać. Do rondelka wlać szklanki wody, posolić ją i dodać ryż. Gotować na małym ogniu, aż ryż będzie miękki.


2.Warzywa obrać i umyć. Marchewkę pokroić w dosyć cienkie słupki, zieloną paprykę w drobną kostkę a papryczkę chili bardzo mocno posiekać.


3. Rozgrzać odrobinę masła i przesmażyć na nim marchewkę. Gdy zmieni ona kolor dodać paprykę i papryczkę chili. Wszystko ze sobą przesmażyć.
 
 
4. Krewetki przemyć. Do garnka dodać masło i posiekany ząbek czosnku. Chwilę przesmażyć, następnie dodać krewetki, które trzeba posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny. Smażyć na średnim ogniu z dwóch stron około 8-10 minut.


5. Na patelnię wbić roztrzepane jajko i poczekać, aż lekko się zetnie. Następnie dodać ugotowany ryż i odrobinę curry. Wszystko ze sobą połączyć. Na sam koniec dodać sos sojowy (nie żałować;)) i usmażone warzywa. Wymieszać.


6. Na talerz wyłożyć usmażony ryż z warzywami i krewetki. Ozdobić posiekanym szczypiorkiem, pomidorkami koktajlowymi i bazylią. Od razu podawać.

Drukuj przepis