Składniki:
250 g obranych krewetek
1 marchewka
1/2 sztuki zielonej papryki
1/2 sztuki papryki chili
1 ząbek czosnku
masło do smażenia
1 szklanka ryżu basmati
1 jajko
sok z cytryny
sól, pieprz
sos sojowy
curry
do dekoracji: posiekany szczypiorek, pomidorki koktajlowe i świeża bazylia
1. Ryż opłukać. Do rondelka wlać szklanki wody, posolić ją i dodać ryż. Gotować na małym ogniu, aż ryż będzie miękki.
2.Warzywa obrać i umyć. Marchewkę pokroić w dosyć cienkie słupki, zieloną paprykę w drobną kostkę a papryczkę chili bardzo mocno posiekać.
3. Rozgrzać odrobinę masła i przesmażyć na nim marchewkę. Gdy zmieni ona kolor dodać paprykę i papryczkę chili. Wszystko ze sobą przesmażyć.
5. Na patelnię wbić roztrzepane jajko i poczekać, aż lekko się zetnie. Następnie dodać ugotowany ryż i odrobinę curry. Wszystko ze sobą połączyć. Na sam koniec dodać sos sojowy (nie żałować;)) i usmażone warzywa. Wymieszać.
6. Na talerz wyłożyć usmażony ryż z warzywami i krewetki. Ozdobić posiekanym szczypiorkiem, pomidorkami koktajlowymi i bazylią. Od razu podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz