środa, 19 lutego 2014

Spring rolls'y z kurczakiem i łososiem


Spring rolls jest to danie kuchni chińskiej, które ma postać a'la naleśników z nadzieniem w środku. Spring rolls'y są idealne jako zakąska na zimno. Do tego dania będziemy potrzebować papier ryżowy, który otrzymywane jest z masy rozmoczonych ziaren ryżowych.
Składniki:
1 opakowanie papieru ryżowego
1/2 długiego ogórka
1 duża marchewka
1 czerwona papryka
rukola
mix sałat
usmażona pierś z kurczaka
usmażony łosoś
sos do namaczania, np. słodkie chili
sól, pieprz
olej
1. Na samym początku  mięso/łososia umyć, osuszyć, przyprawić i usmażyć na złoty kolor.
2. Do wrzącej wody wrzucić obraną marchewkę i tak długo gotować, aż warzywo będzie miękkie. Później marchewkę, paprykę, ogórka pokroić w cienkie słupki. Piersi z kurczaka i łososia również pokroić na dosyć spore paseczki. Do miseczki (większej niż papier ryżowy) wlać letnią przegotowaną wodą.

3. Papier ryżowy namaczać w letniej wodzie (przez około 15 sekund). Namoczony papier stanie się lekko śliski i prawie przezroczysty. Należy uważać, aby go nie rozerwać. Zamoczony papier przełożyć na duży talerz, a na środek umieścić warzywa i mięso (kurczaka albo łososia). Następnie papier ryżowy zawinąć, tj. najpierw dół do góry, później boki i delikatnie zawinąć w rulonik. Podczas przygotowywania spring rolls'ów - gotowe przykryć folią, aby nie wyschły.



wersja obrazkowa :)


4. Podawać z ulubionym sosem.


Drukuj przepis