niedziela, 9 lutego 2014

Marchewkowe muffinki

 
Czy do ciasta można dodać warzywa? Oczywiście, że tak! Dzisiaj przepis na miękkie, puszyste marchewkowe muffinki*!
 
Składniki:
 
200 g mąki pszennej
170 g cukru trzcinowego
2 jajka
150 ml oleju
3/4 szklanki mleka
200 g startej marchewki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy korzennej


 
1. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach.
 
 
2. Do miski wsypać suche składniki. Wymieszać.
 
 
3. Później wlać olej, mleko, wbić jajka, dodać startą marchew i wszystko ze sobą połączyć, np. za pomocą miksera.
 
 
 
4. Przygotowaną masę przelać do form na muffinki. Piec około 20 minut w 180C.
 
 
 
*przepis na muffinki zaczerpnęłam z czasopisma "Dekoracje ciast" nr 66

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz