Czy do ciasta można dodać warzywa? Oczywiście, że tak! Dzisiaj przepis na miękkie, puszyste marchewkowe muffinki*!
Składniki:
200 g mąki pszennej
170 g cukru trzcinowego
2 jajka
150 ml oleju
3/4 szklanki mleka
200 g startej marchewki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy korzennej
1. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach.
2. Do miski wsypać suche składniki. Wymieszać.
3. Później wlać olej, mleko, wbić jajka, dodać startą marchew i wszystko ze sobą połączyć, np. za pomocą miksera.
4. Przygotowaną masę przelać do form na muffinki. Piec około 20 minut w 180C.
*przepis na muffinki zaczerpnęłam z czasopisma "Dekoracje ciast" nr 66
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz